[REQ_ERR: 403] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. A divat és a stílus pszichológiája #52 – Happilyhealthyliving

A divat és a stílus pszichológiája #52

Szerinted a divat csak a manikűr és a haj színéről, a kifutóról, a magas modellekről és a fényes magazinoldalakról szól? A pszichológiában a divat az egyik legérdekesebb jelenség, amelynek kutatása nagy elméleti és gyakorlati jelentőséggel bír. Ma arról fogunk beszélni, hogy mi áll a divat mögött és a trendben lenni, valamint arról, hogy mit jelent a saját stílusod megtalálása.

A divat mint szociálpszichológiai kutatás tárgya. Ennek a jelenségnek a neve a latin modus szóból származik, ami „normát”, „mértéket”, „szabályt” jelent.A divatról szólva nemcsak a látszatteremtés trendjeiről lesz szó, hanem általában a viselkedésről is. preferenciák, törekvések, amelyeket a közvélemény befolyásol, elképzelések arról, hogyan fogadják el, és mi érdemel tiszteletet A szociálpszichológusok több szintet különböztetnek meg az öltözködési divatban Az első kettő egyszerű és világos: az anyagi és a funkcionális. Az elsőnél szakaszban a legfontosabb funkció a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól való védelem, a második szakaszban pedig segíti a főtevékenység végzésének kényelmes feltételeit megteremteni Szimbolikus szinten a ruházat a felöltött személy állapotát jelzi, szabályozási szinten, közvetlenül befolyásolja, hogy milyen és milyen kapcsolatokat tud majd kiépíteni a társadalom többi képviselőjével Az utolsó szint, amit a pszichológusok leírnak, az egyéniség, amit az egyén tud stílus, szabás és kiegészítők segítségével mutassa be.

A divat szerepe a társadalomban. A tudósok megjegyzik, hogy a divat számos funkciót lát el a modern világban. Viselkedési mintákat határoz meg, egységességet és stabilitást teremt a társadalomban, és megoldja a divatirányzat kialakulásának kulturális és történelmi helyzetéből adódó problémákat is. Egy-egy viselkedésmód, világnézet, politikai nézetek, gazdasági döntések divatja segítségével emberek nagy tömegei irányíthatók. A divat által diktált szabályok betartása lehetőséget ad az embernek arra, hogy szerepet vállaljon egy társadalmi csoportban, különféle attribútumokkal jelezve a társadalomban elfoglalt pozícióját.

A divat követése a szocializációs folyamat középpontjában áll: az ember már gyermekkorában magába szívja annak a társadalomnak a normáit, hagyományait, kultúráját és történelmét, amelyben élni és fejlődni fog. Egyes divatirányzatok megválasztásával a tinédzserek és más korosztályba tartozók is kinyilváníthatják érdeklődési körüket, hobbijukat, életszemléletüket, valamint megtalálhatják a hozzájuk hasonló gondolkodásúakat. Elmondhatjuk, hogy a divat segítségével megtalálhatod a „saját kommunikációs kört”. Ha ez csak a kívánt kör, akkor egészen egyszerű és érthető viselkedési és önbemutatási utasításokat követve megközelítheti, amelyek trendeket diktálnak ebben az embercsoportban.

Kísérletek és a saját stílusod keresése. A stílus- és arculatválasztás az önbecsülés és az énkép folyamatos formálási folyamatának egyik összetevője. Fontos, hogy már az idősebb óvodás kortól kezdve a tükörben való reflexió és a gyermekben felmerülő szubjektív értékelés megalapozza vonzerejének megítélését. A saját megjelenésével való elégedettség mértéke évről évre egyre jelentősebb tényezővé válik az önmagunkhoz való egészséges pozitív hozzáállás kialakításában. Valaki korábban, valaki később kezdi felfedezni önmagát a stílusa után kutatva. Extrém hajvágás és színezés, kedvenc filmhősöddel vagy legjobb barátoddal azonos kiegészítők keresése, ismert és elismert márkák hajszolása vagy éppen ellenkezőleg, a divatirányzatok szándékos figyelmen kívül hagyása – mindez nem más, mint kutatás. Ki vagyok én? mire vagy képes? Milyen társadalmi csoporthoz tartozhatok és milyen szerepet tölthetek be benne? Mi okoz igazán elégedettséget? És végül: mi akarok lenni, és milyen értékeket vallok? Mindenki felteheti ezeket a kérdéseket élete különböző időszakaiban. Egy ilyen vizsgálat ideje alatt kétféle segítségre lehet szüksége. Az első a visszajelzés kérésre. A kiváló minőségű, és ezért értékeletlen visszajelzések tükörré válnak, amelyben az ember új oldalakat láthat. A második a választási lehetőségek és nézetek elfogadása.